محدود کردن تکنولوژی نه ممکن و نه منطقی است

معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده گفت: هراس از تکنولوژی و بیم از در معرض مخاطره قرار گرفتن خانواده ها از سوی فضای مجازی نباید ما را به سوی منع و محدودیت سوق دهد؛ که در شرایط کنونی، نه ممکن و نه منطقی است.
به گزارش روز جمعه خبرنگار فرهنگی ایرنا، نخستین سمینار تئاتر «سکوت در خانواده» با حضور شهیندخت مولاوردی معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده در سالن اجتماعات مجموعه ایوان شمس برگزار شد.
مولاوردی در این جشنواره هنری درباره پیشرفت تکنولوژی و مواجهه خانواده ها با آن، گفت: ما باید با شناخت درست و تبیین اصولی تغییرات و چالش ها و فهم درست و واقع بینانه آن با مدیریت نرم، فرهنگی، خلاقانه و با ایده ای نو و با بیان و زبانی متفاوت و غیرکلیشه ای، در آگاهی دهی به جامعه و گوشزد کردن و هشدار دادن آثار مخرب و منفی استفاده بی رویه از این رسانه ها قدم برداریم.
وی ادامه داد: جایگزینی تکنولوژی و شبکه های ارتباطی مجازی به جای ارتباط حقیقی اعضای خانواده، می تواند تهدیدی برای نه تنها خانواده که جامعه محسوب شود و به صورت چند وجهی بر روابط خانوادگی اثر بگذارد؛ روابط زن و شوهر، پدر و مادر با فرزندان و روابط آنها با دیگران. درواقع، استفاده بیش از اندازه و در حد اعتیاد شبکه های اجتماعی به طوری که افراد در چندین شبکه عضویت دارند باعث تغییر و دگرگونی سبک زندگی شده است.
معاون رییس جمهوری در ادامه به اهمیت و ارزش نهاد خانواده اشاره کرد و اظهار داشت: درباره اهمیت و ارزش نهاد کوچک اما مهم و تاثیرگذار خانواده تاکنون سخنان زیادی گفته و کتاب های فراوانی به رشته تحریر درآمده است. همچنین نقش این نهاد بی بدیل در انتقال هنجارها و ارزش های فرهنگی به نسل جوان از دیرباز در کانون توجهات و ارزیابی اندیشمندان در برابر آسیب ها در دستور کار بوده است.
وی با یادآوری تغییرات کانون خانواده در عصر کنونی، افزود: امروزه به نظر می رسد متاثر از تحولات اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی جوامع بویژه در 50 سال اخیر، خانواده با تلاطم و چالش هایی از درون و بیرون در سطح جهانی مواجه است.
معاون رئیس جمهوری ادامه داد: از این منظر پیش بینی می شود خانواده ایرانی که ظرفیت، فرهنگ و مهارت لازم جهت تنظیم و نحوه استفاده و تعامل با این ابزار را به درستی نیاموخته است با کمرنگ شدن ارتباطات کلامی و دیداری، تبدیل به واحدی کاملا تک بعدی و محروم از رشد عاطفی و هویتی خواهد شد.
مولاوردی سپس به تبعات شبکه های اجتماعی بر خانواده اشاره کرد و گفت: واقعیت این است که رسانه های دیجیتال و شبکه های اجتماعی با توجه به سهولت دسترسی، به ابزاری قدرتمند برای اطلاع رسانی و تبادل اطلاعات و تجارب گفتگو بدل شده اند، اما افزون بر این سودمندی آثار و تبعات استفاده خارج از قاعده آن نگرانی های روزافزونی را دامن می زند.
وی گفت: یکی از این نگرانی ها حاکم شدن فضای سکوت بر خانواده است که موضوع برنامه امروز هم هست و بیش از اینکه ساعات در کنار هم بودن برای پرداختن به بحث های جمعی و تبادل نظر حول موضوعات و دغدغه های مشترک غنیمت شمرده شود، در شکل گیری و زمینه سازی فضا و دلمشغولی های فردی نقش دارد و به فردیت گرایی و گریز از جمع و درخودماندگی دامن می زند.
معاون رییس جمهوری در امور زنان و خانواده در تعریف واژه سکوت گفت: سکوت یک واژه دو وجهی است. هم می تواند بار مثبت به همراه داشته باشد و هم بار منفی. سکوت در برابر عصبانیت و پرخاش ها در خانواده، نوعی رواداری و تاب آوری می تواند محسوب شود یا سکوت ناشی از آرامش می تواند باشد. گاه در فرهنگ عامیانه هم سکوت علامت رضاست. اما از سوی دیگر سکوت ممکن است به معنای بی توجهی، نبودن سخن و رابطه گرم و احساس عاطفی تلقی شود که در این صورت واجد بار منفی است.
منبع: ایرنا
N743/U0/S4,/C8/T1