جوان را با نگاه طبیبانه جذب مسجد کنیم

حجتالاسلام حائریزاده با اشاره به راهکارهای جذب جوانان به مسجد گفت: بخش زیادی از این عدم استقبال و وضعیت فعلی به امام جماعت مسجد بر میگردد، لذا باید اجازه دهیم جوانان بیایند و با نگاه طبیبانه آنها را پذیرش کنیم.
به گزارش مسجد نیوز، حجتالاسلام سیدمهدی حائریزاده، استاد حوزه و دانشگاه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه، چرا امروز فضای مساجد کشور حال خوبی ندارند و آنطور که باید مورد استقبال جوانان قرار نمیگیرد، گفت: مسجد بهعنوان یک سنگر داراى نقش فرهنگى و آموزشى و تربیتى بسیاری است و نمى تواند در خصوص نسل جوان و پرسشگر، ساکت و بىبرنامه باشد و از طرفی جوان آرمانخواه و زیبا طلب که تشنه مذهب و عواطف دینى است هم نمى تواند نسبت به این مکان مقدس بىتوجه باشد، لذا تمهیداتى لازم است تا بین این دو تعامل و پیوندى مستحکم ایجاد کرد.
وی افزود: امام معصوم(ع) فرموند: اگر مردم زیباییهای کلام ما را میشنیدند، از ما پیروی میکردند و این زیباییها را هم باید قشنگ بیان کرد. البته بیان کردن این زیباییها برای جذب بسیار مهم است اما بخش زیادی از این عدم استقبال و وضعیت فعلی به امام جماعت مسجد برمیگردد؛ برخی از امام جماعتهای ما سنشان بالاست و نمیتوانند آن ارتباطی را که باید با جوانان در مساجد برقرار کنند.
حائریزاده تصریح کرد: امام جماعت یکی از ارکان اساسی مسجد به شمار میرود و جوانان امام جماعت را به عنوان آیینه تمامنمای خوبیها و کرامتهای انسانی میشناسند؛ بنابراین برای جذب جوانان به مسجد، امام جماعت باید با جوانان دوستی کرده و با آنان بجوشد؛ در غم و شادی آنان شریک شود، از آنان احوالپرسی کند، با آنان به اردو رود، حتی در میادین ورزشی آنان حضور یافته و آنان را مورد تشویق قرار دهد. اگر امام جماعت چنین کند جوانان او را دوست خواهند داشت و هیچگاه او را فراموش نکرده و در صفهای جماعت حاضر شده و در فعالیتهای فرهنگی مسجد نیز تعامل و همکاری خواهند داشت.
باید به جوانان میدان داد
این استاد حوزه با بیان اینکه مساجد ما ارتباط خوبی با بسیج ندارند، ادامه داد: باید به جوانان میدان داد و انتظار نداشته باشیم جوانان مثل آقابزرگ ها بیایند و بنشینند و از اول مجلس هرچه که ما میگوییم گوش دهند؛ لذا ابتدا باید با محبت جذب مسجد و محیط آن کنیم. البته بخش دیگر این موضوع هم میتواند بخاطر سخنهای تکراری باشد. امروز برخی از ائمه جمعه ما نیاز به این دارند که تغییر کنند و یا فرد دیگری را جایگزین کنند؛ آنها حرفهای خود را تا این سن برای مردم بیان کردهاند؛ لذا امام جماعت بسیاری هستند که به علت کهولت سن و خستگی حوصله مطالعه ندارند و نیاز است که با توجه به فرمایش مقام معظم رهبری در کنار ائمه جماعات مسن یک طلبه جوان هم حضور داشته باشد و ابزاری برای جذب نسل جوان به مساجد باشند.
وی گفت: کش دادنهای زیاد و بی نظم بودن از عوامل موثر دیگر در این زمینه است؛ نمازهای جماعت باید به طور معمول و تعارف برگزار شوند و امام جماعت از طول دادن نماز و خیلی آهسته خواندن آن پرهیز کرده، سورههای طولانی را در نماز نخواند، سجدهها را طولانی نکند و حتی الامکان از صحبتهای بین دو نماز پرهیز کرده و اگر صحبتی خواست انجام دهد خیلی کوتاه باشد.
نحوه تعامل با جوانان بسیار حساس و ظریف است
حائریزاده، نوع برخورد هیئت امنای خود مساجد را در این رابطه موثر دانست و افزود: نحوه تعامل آنان با جوانان بسیار حساس و ظریف است. اگر خدای ناکرده هیئتهای امنا به خصوص با جوانان رفتاری نامناسب داشته باشند و به گونهای شخصیت آنان را دچار خدشه کنند، باعث فاصله گرفتن ایشان از مسجد خواهند شد. باید کوشید تا متناسب با شخصیت آنان سخن گفت و آنان را در فعالیتهای گروهی و جمعی مشارکت داده و با عطوفت و مهربانی با آنان رفتار کرد. فضای گرمایشی و سرمایشی، زیباسازی و فضای سنتی و مذهبی همه میتواند در جذب جوانان به مسجد تاثیر گذار باشد که باید بحث جدی در این زمینهها انجام دهیم.
نباید منتظر این باشیم که جوانان به دست ما برسند
این کارشناس دینی مطرح کشور در ادامه بیان کرد: ما نباید منتظر این باشیم که جوانان به دست ما برسند، لذا ما باید دست جوانان را بگیریم و به این سمت هدایت کنیم. اگر ما روحانیون حتی سلامی به جوان کردیم نباید منتظر جواب سلام باشیم و با حال و احوال پرسی سعی کنیم پنجره جدیدی را به سوی جوانان باز کنیم. این روابط باعث میشود که امروز مسجدی سوله مانند در منطقه ۲۲ در مواقع مختلف حدود ۶۰۰ نفر جمعیت داشته باشد و مسجدی هم که با هزینههای میلیاردی ساخته شده و در نوع خود شیکترین مسجد در کل کشور هستند خالی از جمعیت باشند.
وی تصریح کرد: جوان امروز صحبتها، سخنها و روابط را میفهمد؛ لذا باید او را با هر شرایطی که بود قبول کنیم و پسر و یا دختری که حتی با وضع عجیب و موهای آنچنانی به مسجد آمدند بپذیریم تا راه باز شود، اما آیا امروز اینچنین است؟ آیا اگر امروز دختر و یا پسر جوانی با یک تیپ به ظاهر جوان پسند به مساجد ما بیایند آنها را میپذیرند؟ باید اجازه دهیم جوانان بیایند و با نگاه طبیبانه آنها را پذیرش کنیم؛ نگاه طبیبانه نگاهی است که هر سلیقهای را قبول میکند.
این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: از همان اول و ابتدا همه چیز را نباید به خورد جوانان دهیم؛ لذا متاسفانه شرایط فعلی به گونه ای شده که باید گفت ازماست که برماست؛ بودجههای فرهنگی که به مساجد تخصیص داده نمیشود و کم است هم گاهی میتواند در به وجود آمدن شرایط فعلی موثر باشد.
حائری زاده بیان کرد: ما از خود جوانان هم باید استفاده کنیم کارهایی را بر عهده آنها قرار داد و بعد حمایت کنیم تا هدایت شود. لازم است از آنان در انجام کارهای مسجد نظیر پیگیری فعالیتهای عمرانی و فرهنگی دعوت کرد و آنان را در این ارتباط ترغیب و تشویق کنیم.
تضمین دنیا و آخرت با فرهنگ اهل بیت(ع)
وی در پایان گفت: امروز هرچقدر با فرهنگ فاطمی و اهل بیت(ع) نزدیکتر شویم دنیا و آخرت خود را تضمین کردهایم و هر مقدار که دور شویم چوب آن را خواهیم خورد؛ ان شاءالله فرج امام زمان(عج) هم نزدیک شود و همه در مسیر حق و حقیقت هدایت شوند قدم بگذارند.
منبع: تهران
N3487/U0/S2,/C8/T1